Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ενημερωτικό Δελτίο (μετά και την συνάντηση της 13-05-14)

Πανελλήνια Ένωση                                                                        
Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών                                                      19/05/2014
 www.mousikart.gr

Ενημερωτικό Δελτίο

            Την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, πενταμελής αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γονέων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής και της Πανελλήνιας Ένωσης, προσπάθησε ανεπιτυχώς να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό που πρέπει ωστόσο να επισημανθεί, δεν είναι τόσο η άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία μας, όσο η φοβική αντίδραση του Υπουργείου. Με την εμφάνιση της αντιπροσωπείας στην πύλη του Υπουργείου, δόθηκε η εντολή να σφραγιστεί η είσοδος στο Υπουργείο και να κινητοποιηθεί το σύνολο της αστυνομικής δύναμης για την αποτροπή της «απειλής»!!! Η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύτηκε με αποτέλεσμα την άδικη ταλαιπωρία όλων όσων έπρεπε να διεκπεραιώσουν κάποια υπόθεσή τους με το υπουργείο εκείνη τη χρονική στιγμή. Καθένας μπορεί να βγάλει να συμπεράσματά του.
            Ωστόσο οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων των σχολείων του Αλίμου και του Πειραιά, που είχαν εισέλθει νωρίτερα στο Υπουργείο για να καταθέσουν το υπόμνημά μας στο πρωτόκολλο, κατόρθωσαν τελικά να συναντηθούν με την κ. Λάππα, Προϊσταμένη του Α τμήματος ΣΕΠ και τους κ. Βασιλόπουλο και Γιαννόπουλο, Διευθυντές των γραφείων του Υπουργού και Υφυπουργού αντίστοιχα. Οι απαντήσεις που έλαβαν εξηγούν και την προηγούμενη στάση του Υπουργείου. Το υπουργείο Παιδείας, αν και συνυπογράφει την ΚΥΑ για τις μεταφορές, αν και είναι το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο για τη λειτουργία των σχολείων, δηλώνει ότι ασχολείται μόνο με το «παιδαγωγικό έργο» και ότι δεν το αφορά το πως οι μαθητές θα φτάσουν στο σχολείο. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων ή φορέων. Ας βγάλουμε λοιπόν τα συμπεράσματά μας στο που αποσκοπεί, όλη η λογική των αποκεντρώσεων και της διασποράς – συγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων.
            Την Πέμπτη 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Αντιπροσωπεία των Σχολείων της Αττικής, της Πανελλήνιας Ένωσης και της ΑΣΓΜΕ, συναντήθηκε με την κ. Γιαβή, Γενική Διευθύντρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον κ. Ποντικάκη. Η αντιπροσωπεία μας παρουσίασε το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή της νέας ΚΥΑ στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και τη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών σε αυτά, τόσο στο γενικότερο πλαίσιο, όσο και ειδικότερα για τα σχολεία μας. Τις συνέπειες που αυτή θα έχει τόσο στην ύπαρξη, όσο και στο χαρακτήρα των σχολείων, καθώς και τα φαινόμενα αποκλεισμού παιδιών από την εκπαιδευτική διαδικασία που αυτή δημιουργεί. Έθεσε τα αιτήματά μας, τόσο στο γενικό και μακροπρόθεσμο πλαίσιο, για τη δημιουργία κρατικού φορέα εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας αποκλειστικά υπεύθυνου για τη μεταφορά των μαθητών, όσο και τα άμεσα για την κατάργηση της υφιστάμενης ΚΥΑ και την προκήρυξη διαγωνισμών με δημόσιες συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών, χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που αυτή θέτει. Η κ. Γιαβή έθεσε το ζήτημα της ενημέρωσής της πάνω στο πρόβλημα, καθώς έχει αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντά της και ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, για προλάβει εν τω μεταξύ να ενημερωθεί. Λόγω της αμεσότητας του προβλήματος, καθώς ήδη άρχισαν να τρέχουν οι διαδικασίες για τις νέες συμβάσεις, καθορίστηκε η νέα συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Μαΐου στο Υπουργείο Εσωτερικών.   
            Την Τρίτη13 Μαίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση. Αντιπροσωπεία της Ένωσης, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, της ΑΓΜΕ και του Συντονιστικού Οργάνου των Μουσικών και του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Αττικής, συναντήθηκε με την κα Γιαβή και τους κ. Ποντικάκη και Περδικάκη. Έγινε μια πιο διεξοδική συζήτηση τόσο σε γενικά, όσο και σε τεχνικά ζητήματα. Παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο που ίσχυε πριν την ΚΥΑ του 2011 και αυτό που ισχύει σήμερα. Συζητήθηκε η εμπειρία από τα σχολεία, όπου εφαρμόστηκε ολικά ή μερικά η ΚΥΑ , τα προβλήματα που δημιούργησε τόσο ως προς την ομαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών στο σχολείο. Η δημιουργία άνισων ευκαιριών και ο ουσιαστικός αποκλεισμός των μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν με ίδια μέσα. Η εκτίμηση για τα προβλήματα και την εκρηκτική κατάσταση που θα βρεθούν τα σχολεία μας το Σεπτέμβρη, αν προχωρήσουν οι περιφέρειες στην προκήρυξη της μεταφοράς των μαθητών με βάσει την νέα ΚΥΑ. Ζητήσαμε να μας εξηγηθούν τα κριτήρια με τα οποία καθορίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της απόφασης Γιαννάκου του 2007 για κριτήρια χωροθέτησης των νέων σχολικών μονάδων και όρια επιρροής που αυτή καθορίζει για τις σχολικές μονάδες των διαφόρων βαθμίδων, που είναι κατά πολύ μικρότερα από τα όρια που θέτει η ΚΥΑ. Τέλος παρουσιάσαμε για ακόμη μια φορά τις θέσεις μας για την επίλυση του προβλήματος.  Γενικά μπορούμε να πούμε, ότι η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα. Η κα Γιαβή ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει τον κ. Μιχελάκη και να μας απαντήσει σύντομα.
            Την επόμενη Τετάρτη 14 Μαίου  η κα Γιαβή επικοινώνησε όντως τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ένωσης και τον ενημέρωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον κ. Μιχελάκη και ότι πρόθεση του υπουργείου είναι για φέτος να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση της υπάρχουσας ΚΥΑ, επαναφέροντας τα σχολεία στο προηγούμενο καθεστώς μαζί με τα ΣΜΕΑ, με στόχο να προλάβουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές θα μας καλέσει να συζητήσουμε για τη μεταφορά των μαθητών από μηδενική βάση.

                                                           ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
                                                           
             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                               Παπαδούλης Κωνσταντίνος                                   Κουφαλάκος Παναγιώτης

6973356992  mail 1kpap@otenet.gr                     6972006221  mail koyf@deyakal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου