Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Απάντηση του Υπουργείου στη διαμαρτυρία των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στις 5-12-13



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
------------
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ Δ. Ε.
ΤΜΗΜΑ A΄ (ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ)
------------
Ταχ. Δ/νση:            Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ.-Πόλη:              151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ
Ιστοσελίδα:           www.minedu.gov.gr
Email:                     t09pde1@minedu.gov.gr
Πληροφ.:                Πάρτογλου Ι.
Τηλ.: 210-3443461, 210-3442261
Fax: 210-3442867
Να διατηρηθεί μέχρι:
Βαθμός Ασφαλείας:

Μαρούσι,                                  03 /01/2014
Βαθμός Προτερ.:
Αριθ. Πρωτ.:                                         499   /Δ2



Προς:      (ηλεκτρονική διεύθυνση)
                



Θέμα: «Απάντηση σε διαμαρτυρία»
Σχετ. : το με αριθ. πρωτ.14171/29-11-2013 έγγραφο (γρ. Υπουργού)

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, κατά το μέρος που μας αφορά, σχετικά με την πλήρωση των λειτουργικών εκπαιδευτικών κενών των Μουσικών Σχολείων της χώρας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1.  Όσον αφορά στη στελέχωση των Μουσικών Σχολείων με μόνιμο διδακτικό προσωπικό:
 
Α. Στις διατάξεις του άρθρων 4,5 και 6 του Ν. 1824/1988  (ΦΕΚ 649/Β) «Ίδρυση και Λειτουργία Μουσικών Σχολείων» ορίζονται τα εξής: 
4.«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται πενταμελής καλλιτεχνική επιτροπή από ειδικούς στους τομείς λειτουργίας των μουσικών σχολείων και αναγνωρισμένου κύρους μουσικοπαιδαγωγούς. Έργο της επιτροπής αυτής είναι… η διατύπωση γνώμης για τα γενικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολείων αυτών,..., στελέχωσης…».
5. « Το διδακτικό προσωπικό των μουσικών σχολείων διακρίνεται σε καθηγητές των γενικών μαθημάτων … και σε καθηγητές μουσικής, απόλυτα εξειδικευμένους στους τομείς της μουσικής».
6. « Τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η διαδικασία μετάθεσης των μονίμων εκπαιδευτικών στα μουσικά σχολεία καθορίζονται από το προεδρικό διάταγμα της παρ. 8 του κεφ. β΄ του άρθρου 16 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167)».
Β.  Στις διατάξεις του άρθρου 8 του Π.Δ. 100/1997 (ΦΕΚ Α΄94), που αντικατέστησε το άρθρο 8 του Π.Δ. 50/1996 (ΦΕΚ Α΄45) ορίζονται τα εξής:
«Β. Μεταθέσεις στα μουσικά σχολεία
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετάθεση σε μουσικά σχολεία έχουν οι εκπαιδευτικοί….
β. έχουν πενταετή τουλάχιστον διδακτική εμπειρία στα σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ…………..».
 
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι την αποκλειστική ευθύνη για την οργάνωση και στελέχωση των Μουσικών Σχολείων την έχει η κατά Νόμο αρμόδια Καλλιτεχνική Επιτροπή. Οι δε εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν μόνιμα τα Μουσικά Σχολεία δεν διορίζονται με απευθείας διορισμό αλλά τοποθετούνται μόνον κατόπιν μετάθεσης, με τη σύμφωνη γνώμη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της διδακτικής εμπειρίας του αντικειμένου. 
 
2. Για την κάλυψη κενών, τα οποία προκύπτουν λόγω εκπαιδευτικών αδειών, αναρρωτικών αδειών, αδειών κύησης-λοχείας, αποσπάσεων εκπαιδευτικών και γενικά για την κάλυψη λειτουργικών κενών τα οποία δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν, η Υπηρεσία μεριμνά για την τοποθέτηση μονίμων αποσπασμένων από άλλες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή για την διάθεση υπεραρίθμων εκπαιδευτικών σε σχολεία άλλης περιοχής της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ή για την ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας στους μονίμους εκπαιδευτικούς της ίδιας σχολικής μονάδας ή, τέλος, για την άμεση πρόσληψη-τοποθέτηση προσωρινών αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα το τρέχον σχολικό έτος με τις αριθμ. 184130/Δ2/02 12-2013 (ΑΔΣ ΒΛ0Χ9-3ΑΙ) και 194914/Δ2/18-12-2013 (ΑΔΑ:  ΒΛΓΚ9-ΤΦΥ) Υ.Α. προσελήφθησαν προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλάδων Μουσικής πλήρους και μειωμένου ωραρίου για την κάλυψη τετρακοσίων τριάντα έξι (436) θέσεων στα Μουσικά Σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Αναβάθμιση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων– Άξονας Προτεραιότητας 1», «Αναβάθμιση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων – Άξονας Προτεραιότητας 2» και «Αναβάθμιση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων – Άξονας Προτεραιότητας 3» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» για το διδακτικό έτος2013-2014. Στο ίδιο πλαίσιο, διατέθηκαν τρεις χιλιάδες εβδομήντα δύο (3072) ώρες ανά εβδομάδα για την πρόσληψη διακοσίων πενήντα έξι (256) ωρομισθίων εκπαιδευτικών με τελικό στόχο την κατά το δυνατό κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Σημειώνεται ότι πολλές φορές συμβαίνει να τοποθετούνται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε λειτουργικό κενό αλλά να μην αναλαμβάνουν υπηρεσία ή να αναλαμβάνουν και να παραιτούνται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κάλυψη του συγκεκριμένου κενού, δεδομένου ότι αυτό μεταφέρεται στην επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.
Η υπηρεσία μας, σύμφωνα και με τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί με δεδομένη την ασκούμενη συσταλτική δημοσιονομική πολιτική λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια στο μέτρο του δυνατού, ούτως ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ούτε στην αρχή αλλά ούτε και στη διάρκεια του σχολικού έτους και να εξασφαλίζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

 






Εσωτ. Διανομή:
1.       Δ/νση Προσ/κου Δ.Ε. Τμήμα Α΄
2.       Γραφείο Υπουργού (το αριθ. 14171/29-11-2013 σχετικό)
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ





Θ. ΜΠΟΥΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου